/ БТА

104 души са загинали, а повече от 760 са ранени, след като израелски войници откриха огън по цивилни, събрали се в пункт за раздаване на помощи в палестинската територия, съобщи министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас Ивица Газа, предаде АФП.

 


"Броят на загиналите при клането в град Газа нарасна до 104 мъченици и 760 ранени вследствие на куршумите на окупационните сили, които се насочиха към събралите се граждани" на кръговото кръстовище "Набулси", заяви говорителят на министерството Ашраф ал-Кудра.

Израелски войници, почувствали се "застрашени", са стреляли с бойни патрони по палестинци по време на хаотично раздаване на хуманитарна помощ в северната част на Ивицата Газа, съобщиха израелски източници.

Малко след това дойде и официално опровержение. Първоначалната военна проверка на смъртоносната блъсканица в град Газа заключи, че повечето палестинци са загинали в резултат на блъскане и прегазване, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Израелските сили за отбрана са доставяли хуманитарна помощ в квартал Римал в град Газа, когато жителите са обградили конвоя от 30 камиона и са започнали да грабят.

"Десетки жители на Газа бяха ранени в резултат на бутане и стъпкване", заявиха от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ). Според източник от ЦАХАЛ след случилото се част от тълпата се приближила до военнослужещите, придружаващи конвоя, "по начин, който е застрашил техните сили, които са отговорили със стрелба." Инцидентът е станал около 4:00 ч. сутринта, малко след като камионите са преминали през армейски контролно-пропускателен пункт в централната част на Газа. Някои от камионите са успели да продължат на север и са попаднали под палестински обстрел.

Междувременно палестинците, които ограбили последния камион от конвоя, започнали да напредват към контролно-пропускателния пункт, където били разположени военнослужещите. Един офицер произвел предупредителни изстрели във въздуха, преди да стреля в краката на палестинците. Според разследване повечето от смъртните случаи са настъпили при стъпкване от тълпа или прегазване от камиони. Според първоначалните констатации 10 от стотиците жертви, за които се съобщава, са били в резултат на израелска стрелба.

"Хамас" твърдят, че са убити 104 души, а 760 са ранени. Това не са данни, които могат да бъдат проверени от независими източници. Терористичната групировка излезе с изявление, в което се казва, че инцидентът може да осуети надеждите за временно прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците. В отговор "Орден 9", израелско движение, което се противопоставя на доставките на хуманитарна помощ, обвини групировката за смъртните случаи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БГНЕС