Франция и Йордания са пуснали седем тона хуманитарна и здравна помощ в Ивицата Газа, където около 2,4 милиона жители нямат нищо след почти тримесечен конфликт, съобщи френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП.

"Хуманитарната ситуация в Газа остава критична. В труден контекст Франция и Йордания доставиха по въздух помощ на населението и на тези, които му помагат", заяви Макрон в X.

Според Елисейския дворец въздушната операция е била извършена от два военнотранспортни самолета C-130, единият френски, а другият йордански, "със смесени йордански и френски екипи в двата самолета".

Според френското президентство "хуманитарните и здравните товари" са били подредени на палети и пуснати, като е използвана система, която насочва пакетите да се приземят в сигурни зони, възможно най-близо до целта - йорданската полева болница в Ивицата Газа.

Тази "сложна операция", осъществена "в тясно сътрудничество и координация с йорданските военновъздушни сили", "се увенча с успех", допълни същият източник.

Според Елисейския дворец, който определи операцията като "първа" от началото на конфликта между Израел и "Хамас", са били доставени около седем тона товари.

Израел се зарече да "унищожи" ислямисткото движение - класифицирано като терористично от Израел, САЩ и Европейския съюз - след безпрецедентното му нападение на израелска земя на 7 октомври, при което загинаха около 1140 души, предимно цивилни. Около 250 души бяха взети за заложници, а около стотина бяха освободени по време на примирието в края на ноември.

Оттогава досега израелските военни операции са отнели живота на 22 600 души в Газа, повечето от които жени и деца, по данни на Министерството на здравеопазването на Хамас, което е на власт в Газа от 2007 г. насам.

Войната е причинила огромни разрушения и хуманитарна катастрофа на палестинската територия, където има опасност от глад и повечето болници не работят. Жителите на Ивицата Газа - 85 % от които по данни на ООН са разселени - са изправени пред сериозен недостиг на храна, вода, гориво и лекарства.

Въпреки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която изисква доставката на хуманитарна помощ, камионите с помощи все още влизат изключително трудно.
БГНЕС