В търсене на олимпийски надежди…
В търсене на олимпийски надежди… / Снимки: Sofia Photo Agency

След разочарованието на игрите в Пекин, БОК и Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи се нае да търси таланти сред тийнейджърите. Първата крачка е спортният фестивал „ Олимпийски надежди - Албена 2008”.

Очаква се участието на над 350 деца от цялата страна. От 4-ти до 7-ми септември на територията на морския курорт ще се проведат турнири в 7 вида спорт - плажен волейбол, баскетбол, тенис на маса, плажна борба, плуване, футбол и лека атлетика.

„Албена” разполага с една от най-големите спортно-възстановителни бази - 1 мултифункционално игрище, 7 футболни терена, закрита спортна зала с възможности за обслужване на 47 вида спорт, тенис кортове, игрища за плажен волейбол и футбол, закрит и отрит 25-метров басейн, и т.н..

Условията и настаняването на децата-участници ще бъде съобразено с европейските изисквания, домакините обещават обслужване на високо ниво.

Спортният фестивал е с идеята на мини-олимпиада за българските спортни таланти, а за успехите им ще следят опитни треньори и специалисти. Това е само началото на инициатива за спасяването на българския спорт, защото без подобни събития за децата ни няма как да открием следващите ни медалисти на Голямата международна сцена.

Регламентът на състезанията в Албена е съобразен изцяло с правилниците на съответните федерации, а за резултатите във всеки един от 7-те спорта ще следи ресорен отговорник, който е с нужната квалификация.

„Ще се радвам, ако Вие бъдете представители на България на следващите олимпиади.” - казва в обръщение към децата-участници Стефка Костадинова.

Шефката на БОК се прибра тъжна от игрите в Пекин, но се надява спортният фестивал в Албена да я зареди с оптимизъм за бъдещето ни на връх Олимп.

„Това е идеален начин да открием някой нешлифован диамант, който тепърва може да блесне за България. Трябва да има такива събития. Моят призив е тези турнири да бъдат ежегодни. Изостанахме, но сега можем да наваксаме в правилната посока.” -казва за Гонг спортният директор на „Олимпийски надежди- Албена 2008” Анатоли Илиев.