Топалов: Оттеглянето на Каспаров помогна на всички
Топалов: Оттеглянето на Каспаров помогна на всички / netinfo
Веселин Топалов сподели интервю за „Спорт-Експрес” мнението си относно Гари Каспаров и оттеглянето му от шахмата. Българският гросмайстор разкри и любопитни подробности от личния си живот.

„Макар и да звучи парадоксално, мисля, че оттеглянето на Гари Каспаров подейства позитивно на останалите шахматисти. Рабоатата не е в това, че той беше много силен, когато приключи кариерата си, а в това, че привличаше всички медии и спонсори. Без Каспаров никой не проявяваше интерес към турнирите. Веднага след като се оттегли вниманието и вложените средства се преразпределиха”, сподели Топалов.

„Обърнали ли сте внимание, че се появиха много нови турнири. По времето на Каспаров нямаше такива. Когато той си тръгна много хора се притесняваха, че интересът към шахмата ще се загуби, но той се увеличи”, добави българският гросмайстор.

„Гата Камски е истински боец. Неговата игра ми направи много добро впечатление. Създава впечатлението, че може да изиграе 50 партии без да допусне грешка”, сподели Топалов, който ще се изправи срещу Камски в полуфинален мач за световната титла.

Българският гросмайстор не пропусна да похвали и своя секундант Иван Чепаринов: „Никога не съм имал проблеми с партиите, когато съм работил с него. Чепаринов много израсна.”Сблъсъкът между двамата ще се състои през май, когато в София ще се проведе поредният турнир „М-Тел Мастърс”.

На въпрос дали смята, че ще може да си върне световната корона, Топалов сподели, че всичко зависи от полуфиналния му двубой срещу Гата Камски, който би трябвало да се проведе през месец ноември тази година.

Българинът сподели още, че вече близо 10 години живее в Испания. Той разкри, че въпреки многото награди носи часовника, подарен му от неговата приятелка за Нова година. Топалов разкри, че любимата му е испанка и вече живее заедно с нея, но не смята да сключва брак.