Станишев: Националният не е в кондиция; Михайлов: Оптимист съм за базите
Станишев: Националният не е в кондиция; Михайлов: Оптимист съм за базите / netinfo
„Националният ни отбор по футбол не е кондиция както през 1994 година и затова трябва да разработим и задействаме програми за развитието на детско-юношеския футбол”, каза премиерът Сергей Станишев след приключването на инициираната от него среща с президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева в сградата на Министерски съвет, продължила малко по-малко от 60 минути.

Три бяха основните теми за обсъждане - изграждането на база за националните отбори по футбол, състоянието и стандартизацията на спортните бази на професионалните футболни клубове, подобряване нивото на детско-юношеския футбол и изграждането на многофункционална спортна зала в София.

„Най-подходящ е теренът на НСА и там е най-доброто място да се изгради такъв

център. Министерският съвет има готовност да вземе центъра за националите да бъде на НСА, но първо трябва да изчакаме заседанието на Академичния съвет на НСА на 8 февруари. Решението трябва да бъде взето до два месеца, за да може БФС да представи своя проект на международните организации, които ще осигурят финансиране. По мое настояване е създадена работна група за разрешаване проблема с отдаването на спортните бази за ползване на професионалните футболни клубове. Този проблем стои повече от 16 години. Ще бъде прилаган еднакъв подход за тези държавни терени, когато бъдат давани за дългосрочно ползване. Клубовете трябва да се ангажират и с подобряване на залите за другите спортове и тези терени да не се използват по други предназначение. Аман вече от държавни терени използвани за частни интереси и молове. До два месеца трябва да има решение и ще изберем терен за залата. Ще настоявам пред парламентарната комисия за младежта и спорта да приеме на второ четене Закона за физическото възпитание и спорта, където са уточнени именно и преференциите за отдаването на бази. От 44 професионални футболните клубове в момента 5 използват държавни терени - Левски, ЦСКА, Локомотив София и др. Ние искаме трайно решение на този проблем, за да може да се инвестира и стандартизират стадионите. Надявам се, че това ще помогне на клубовете, които трябва да се лицензират навреме. До два месеца очакваме решение. Няма да има толериране на Левски, на ЦСКА или на Локомотив!” - заяви Премиерът Станишев.

„За да няма сътресения в първенството от БФС си затваряме поне едното око за стадионите и за стандартите, на които трябва да отговарят. Оптимист съм, че решенията ще бъдат намерени с помощта на премиера. Благодаря на г-н Станишев за бързата реакция и подкрепа. Имаше опасност да изпуснем срока за проекта за национална база, който ще бъде финансиран с 3 мил.швейцарски франка от УЕФА, 400 хил.евро от ФИФА, 750 хил.евро то собствени приходи от БФС и евентуално още от държавата. Две години чаках земя в Банкя, но мисля, че вече намерихме точното място – НСА. До 28 февруари трябва да представим проекта, а през май трябва да го защитим. Надявам се, че в най-кратки срокове ще се вземе решение за изграждането на базата, за да не бъдат изпуснати сроковете. Премиерът се оказа отлично запознат с проблемите ни”, каза Борислав Михайлов.

Президентът на БФС преди срещата се поздрави с настоящия и бившия министър на финансите съответно Пламен Орешарски и Милен Велчев, а с депутата Йордан Цонев се прегърнаха в Министерски съвет.

„Три са основните варианти за изграждането на многофункционална спортна зала. Терените са: 4-ти километър и хокейната площадка там, стадион Раковски и игрището Юнак. Има и други варианти, но с тях ще има забавяне и проблеми. Освен тази зала София има нужда и от други по-малки многофункционални в отделните квартали”, коментира шефката на ДАМС Весела Лечева.

На въпрос на Гонг премиерът разкри, че често спортува в Лозенец.