Рох и Диак заедно в борбата с допинга
Рох и Диак заедно в борбата с допинга / netinfo
Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох и сенегалецът Ламин Диак, който бе преизбран за шеф на ИААФ се срещнаха часове преди откриването на Световното първенство по лека атлетика в Осака.

Някои от основните точки, които обсъдиха двамата ръководители бяха борбата с допинга, организацията на предстоящата Олимпиада в Пекин, проектите за Игрите в Лондон през 2012 година, както и Младежката олимпиада, която ще се проведе през август 2010 година.

Председателят на Международната федерация по лека атлетика увери Жак Рох в подкрепата, която ще бъде оказана за младежката надпревара: “Смятам, че това състезание предлага отлична формула, за да бъде постигната основната ни цел – леката атлетика да стане спорт номер едно сред подрастващите.”

Президентът на МОК за пореден път изрази желанието си да бъде засилена борбата с допинга. От своя страна от ИААФ за пореден път се обявиха за налагане на четиригодишно наказание на спортистите, които употребяват “твърд” допинг.

Крайната санкция ще бъде прилагана още при първо провинение, но само ако в пробата бъде открит т.нар. „остър” допинг – анаболни стероиди, хормони на растежа и др.

Предложението ще бъде внесено по време на конгреса на международната централа през ноември месец в Мадрид.