Приключи мисията на Мими Хюз
Приключи мисията на Мими Хюз / netinfo

Американката Мими Хюз преодоля и последните 25 км от маратона си по река Дунав от Шварцвалд в Германия до Черно море в Румъния в късния следобед в четвъртък, с един ден по-рано от първоначалния график.

 

50-годишната майка на четири деца преплува цялото протежение на Дунав, средно по 33 км на ден, за да обърне внимание върху обществените и екологичните проблеми на реката. Една от целите на маратона й беше да покаже, че водата на реката трябва да се поддържа чиста, а биологичното разнообразие трябва да се опазва.

Плувният маратон на Мими Хюз привлече погледите върху Дунав и проблемите, които ще го засегнат в бъдеще като загубата на ценни влажни зони, промените в коритото на реката и замърсяването. Мими Хюз премина през повече от 60 леденостудени язовира в горното течение на Дунав, справи се с опасни високи води заради наводнения и преплува участъци, замърсени с отпадни води и токсични химикали. Повече от 80 на сто от първоначалните заливни територии по течението на Дунав и основните му притоци са загубени още през ХІХ в.

Над три четвърти от протежението на реката вече са променени безвъзвратно в резултат на човешка дейност. Сегашните планове на Европейския съюз да премахне „навигационните задръствания” по течението на Дунав могат да унищожат много от последните естествени богатства на Европа, включително красивите участъци от средното и долното течение на Дунав в Унгария, Сърбия, България и Румъния. Последните дни бяха най-трудни за Мими Хюз. След три месеца плуване по 8-10 часа на ден кожата на пръстите на краката й е наранена, а косата й пада.

Плувкинята страда от инфекция на ухото и болки в рамото. Тя е първият човек, преплувал Дунав без плавници и, по нейните думи, едва вторият, който е направил опит въобще да преплува реката. Заедно с нея беше и 21-годишната й дъщеря Келси, която гребеше с каяк, в който бяха натоварени дрехите и оборудването им за къмпиране. WWF осигуряваше подкрепа с логистиката и привличането на общественото внимание.

В момента Мими, която е гимназиална учителка, заедно с дъщеря си, пътува към Германия, откъдето трябва да се завърне в родния си щат Тенеси, навреме за началото на новата учебна година. /БГНЕС/