Португалия вече се вижда на четвъртфинал
Португалия вече се вижда на четвъртфинал / netinfo
Португалският национален отбор победи Чехия с категоричното 3:1 и вече може да се чувства четвъртфиналист на Евро 2008 със спечелените шест точки до момента. При добър развой и на втория мач от група А днес между Швейцария и Турция, иберийците ще се класират и на теория.

Звездата на португалския тим Кристиано Роналдо показа защо е смятан за най-добрия футболист в Европа тази година, като отбеляза един гол и асистира за друг. Срещата бе изключително интересна и изпълнена с голови положения. В крайна сметка обаче по-съсредоточеният отбор спечели заслужено.

За първи път на шампионата и двата тима успяха да се разпишат още през първото полувреме. Деко откри резултата още в осмата минута, когато след двойно подаване между Роналдо и Гомеш, крилото на Ман Юн бе пресрещнато от Чех, но топката се удари в крака на вратаря и стигна до Деко, който провря кълбото между краката на чешки бранител.

Опасните атаки се редуваха пред двете врати, като отборите не губеха твърде много време в разиграване в центъра на терена. Така в 17-та минута Либор Сионко остана непокрит зад защитниците на Португалия и с глава прати топката в мрежата за 1:1.

Действията продължиха много активно и до края на частта, като Сионко остана най-опасния играч на Чехия, докато от страна на съперника Роналдо определено показа признаци за пробуждането си. След първите 20 минути последва натиск на Чехия, но в края на полувремето Португалия доминираше и имаше доста шансове да поведе преди почивката.

Вторите 45 минути започнаха още по-ударно и нямаше време за почивка от непрекъснатите положения пред Рикардо и Чех. Двамата вратари се отличиха с добрите си изяви, благодарение на които нямаше още повече голове днес. Нуно Гомеш и Либор Сионко от двата състава имаха страхотни положения, но не успяха да ги оползотворят.

В 63-та минута поредното изригване на Кристиано Роналдо изведе Португалия напред. Крилото на Манчестър Юн получи топката на границата на наказателното поле от Деко и без подготовка стреля право във вратата за 2:1.

Чешкият наставник Карел Брюкнер опита различни варианти, като промени схемата и пусна втори нападател – Ян Колер, но и късметът не бе на страната на отбора му, като Сионко остана най-опасният играч в състава му.

В самия край на срещата, в 91-та минута, Роналдо бе изведен перфектно сам срещу Петър Чех, но не прояви егоизъм и подаде на Куарешма, който се разписа в опразнената врата.

В последните мачове от група А Португалия играе с Швейцария, а Чехия – с Турция.