Национали по шорттрек отрязани за Световното
Национали по шорттрек отрязани за Световното / netinfo
Единствените ни кънкобегачи при мъжете Кирил и Асен Пандови няма да участват на Световното първенство по шорттрек в Милано от 9 до 11 март, защото не са покрили необходимите нормативи, информира официалният сайт на Пресклуб България.

Техният треньор и баща Иван Пандов обясни, че в внесъл докладна записка до председателката на БФ Кънки Албена Денкова с възраженията си срещу наредбата за контролно състезание, което определя състава за шампионата на планетата.

Световната шампионка по фигурно пързаляне и шеф на родната централа е изразила мнение по телефона от САЩ, че братя Пандови трябва да стартират в най-голямото състезание по шорттрек през годината. По-късно днес Управителният съвет на федерацията ще заседава за последно по този въпрос.

Според наставника на двамата спортисти датите за контролните състезания трябва да бъдат за определен период в рамките на месец-месец и половина.

Друг съществен аргумент на бившия национален треньор Иван Пандов е некоректната съпоставка между резултатите от предишното Световно първенство и заявеното по план класиране на тазгодишното Световно първенство при изработване на нормативите.

Различното качество на леда на различните пързалки, например в Канада и Корея, води до разлика между 1 и 1,5 секунди на 500 м за едни и същи състезатели. Освен това, практиката сочи, че резултатите в шорттрека са силно променлива величина - последен пример е новият еврошампион на 500 м от Франция, побеждаван от Кирил Пандов в предишни стартове.

Иван Пандов е убеден, че Кирил и Асен имат шанс да влязат в четвъртфинал и полуфинал в дистанцията на 500 м в Милано, което ще им осигури олимпийска подготовка, финансирана от ДАМС.