Лула да Силва се пошегува с отпадането на Англия от Мондиала
Лула да Силва се пошегува с отпадането на Англия от Мондиала / снимка: БГНЕС, архив

Англия беше елиминирана на Мондиала в Бразилия, защото не е свикнала да играе на толкова добри стадиони. Това не е оценка на футболен експерт, а на бившия президент на Бразилия Луис Инясиу Лула да Силва, предаде Франс прес.

"За първи път отбор губи заради прекомерното качество на нашите стадиони. Англия не е свикнала да играе на терен с толкова добро качество", заяви на шега Лула.

Седмица преди Мондиала някои стадиони изобщо не бяха напълно готови, припомня агенцията.

"Страната ни показа онова, което трябваше да покаже. Стадионите ни са официално открити и са от най-добро качество, чужденците само могат да умират от яд", заяви бившият държавен глава. Именно по време на втория му мандат през 2007 г. Бразилия получи домакинството на настоящия Мондиал, което после предизвика протести в страната.

Миналата година Бразилия беше разтърсена от историческо социално движение на недоволство срещу сумата, инвестирана в домакинството на Мондиала /11 милиарда евро/, докато в страната има крещящи проблеми с обществения транспорт, образованието и здравеопазването.

Шеговитите коментари по адрес на елиминацията на Англия Лула да Силва направи на конгреса на Партията на трудещите си, на която президентката Дилма Русеф беше утвърдена като партиен кандидат за президент за изборите през октомври.

На нея Лула препоръча да се държи като Кристиано Роналдо, който "се вглежда добре в камерата, за да провери дали изглежда добре, преди да вкара гол".

Източник: БТА