Край – отпаднахме
Край – отпаднахме / netinfo

Холандският национален отбор сломи и последните минимални надежди на България за класиране на Европейското първенство догодина. „Оранжевите” постигнаха минимален успех като домакини на Люксембург и събраха 26 точки в актива си в квалификационна група G, което означава, че „трикольорите” окончателно отпаднаха от форума в Австрия и Швейцария, тъй като са на трето място в подреждането с 22 точки и нямат вече дори теоретичен шанс. Лидер е Румъния също с 26 точки.

 

„Оранжевите” успяха да постигнат трудна победа на стадион „Де Куип” в Ротердам. Като цяло домакините превъзхождаха съперника си, но множеството им изстрели по посока противниковата врата се увенчаваха с неуспех. Единственото попадение в мача бе дело на Дани Куверманс, който засече перфектно центриране на Уесли Снайдер в 43-та минута. Трите точки пратиха „лалетата” в Австрия и Швейцария догодина, но закотвиха България на Балканския полуостров, поне до Мондиал 2010.

 

В другия мач от потока Беларус не сбърка в Албания и победи със завидния резултат 4:2. Истински голов трилър зарадва зрителите на стадион „Кемал Стафа”. Резултатът в мача бе открит чак в 28-та минута, когато Максим Ромашченко проби сам в наказателното поле на домакините и заби топката в мрежата на Ариан Бекай. С два гола в рамките на четири минути албанците обърнаха резултата изцяло в своя полза – в 39-та Богдани изравни, а в 43-та Каплани отбеляза за 2:1. В самия край на първото полувреме Кутузов върна равенството в мача след пас на Тимофей Калачев. Кутузов върна аванса на своя тим с второ попадение в 55-та минута. Крайният резултат оформи авторът на първия гол – Ромашченко, който реализира дузпа.

 

В най-ранния мач за деня от групата България постигна утешителен успех над Румъния с 1:0.

 

Класиране в група G:

 

  1. Румъния 26
  2. Холандия 26
  3. България 22
  4. Албания 11
  5. Словения 11
  6. Беларус 10
  7. Люксембург 3