Италианците: See you later, Holland
Италианците: See you later, Holland / netinfo
Цюрих, фензоната на Евро 2008

Ставам свидетел на следната сценка. Докато чакат да гледат мача си срещу Румъния, италианските фенове коментират загубата с 0:3 от Холандия. Изведнъж насреща им се появява група холандски привърженици. Един от тифозите не издържа и подхвърля раздразнено към холандците на английски език:: „Holland, see you later!“. В превод това означава: „Холандия, ще се видим по-късно!“. И разпаленият тифозо размахва четири пръста на ръката си...

Честта на Италия е погазена, но запалянкото излиза напълно прав. Поне що се отнася до възможността Италия и Холандия отново да се срещнат по пътя към европейската титла. Ако победят на четвъртфиналите, „лалета“ и „адзури“ ще играят реванш с много по-голяма важност, отколкото двубоя им в предварителната група.

Големи молби паднаха от страна на италианците към Холандия да покаже феърплей срещу Румъния. Ван Бастен, неговият ментор Йохан Кройф и кой ли още не се надпреварваха да гарантират честната игра на „оранжевите“ независимо от коренно променения състав. И спазиха обещанието си.

Преди мача Ван Нистелрой се изказа в същия дух: „Който прави много сметки, накрая изгаря.“ Да, с отстраняването на Румъния холандците оставиха световните шампиони в играта и поеха риска да се кръстосат с тях на полуфинала. Но съдбата обича смелите. И честните!

Холандци и хървати са от тази категория. Биха съперници, които се бореха за оцеляването си. Биха ги дори с резервните си състави. Може пък и Господ да ги възнагради за това!