Хамилтън тръгва начело, провал за Райконен
Хамилтън тръгва начело, провал за Райконен / netinfo
Пилотът на Макларън Мерцедес Люис Хамилтън ще стартира от първа позиция в първия старт за сезона във Формула 1 в Гран При на Австралия, след като спечели квалификациите за място с време 1:26.714 минути.

На първа линия до Хамилтън тръгва Роберт Кубица с БМВ Заубер, записал 1:26.869, като това ще бъде първа поява в челната редица в кариерата на поляка, който както и британеца кара за втора година в надпреварата.

Трети ще стартира съотборникът на водача в Макларън финландецът Хейки Ковалайнен с 1:27.079, следван от бразилеца Фелипе Маса с Ферари с време 1:27.079 минути.

Челната осмица допълват Ник Хайдфелд с БМВ Заубер, Ярно Трули с Тойота, Нико Розберг с Уилямс и Дейвид Култард с Ред Бул.

Настоящият световният шампион Кими Райконен с Ферари, който спечели състезанието край Мелбърн през миналата година, остана едва 16-и, след като имаше проблеми с налягането на горивото и бе принуден да остане в бокса преди втората част на квалификацията.

Завърналият се в Рено двукратен световен шампион Фернандо Алонсо, също като Райконен претърпя разочарование и ще тръгне от 12-а позиция.

Любимецът на цяла Австралия Марк Уебър от тима на Ред Бул катастрофира във втората част на квалификацията и ще стартира с една позиция пред настоящия световен шампион – 15-и.