Глушков: Връщам се в България
Глушков: Връщам се в България / netinfo
Георги Глушков напуска италианския баскетбол, за да работи за развитието на българския, призна легендата пред италианските медии.

„България го зове и Глушков е готов”, се чете в днешния брой на вестник „Матино” по повод решението на българската баскетболна легенда да напусне Италия.

В годината на завръщането на Елдо Юве Казерта в Серия А Джорджоне, както на Апенините наричат българина, няма повече да е отборен мениджър на клуба, в който игра през 80-те години на миналия век.

Георги Глушков е поканен от Българската федерация по баскетбол да заеме престижния пост на отговарящ за развитието на националните отбори с особено внимание на младшия сектор.

„Президентът на българската федерация е много амбициозен и иска да даде нов тласък на развитието на баскетбола. Говорихме дълго и проектът, който ми бе представен заедно с петгодишен договор, напълно ме убеди”, каза Глушков.

„Наистина съжалявам, че трябва да напусна клуба, който винаги ми е гласувал доверие - първо като състезател, а после и като ръководител. Постът, който ми предложи българската федерация ще ми позволи да съм близо до моята възрастна майка, но ме лишава от възможността да продължа сътрудничеството с Юве Казерта”, споделя единственият българин играл в НБА.

Георги Глушков е роден на 10 януари 1960 година в Трявна. На 17 години е вече национал, а в средата на 80-те години на миналия век се нарежда сред петте най-добри баскетболисти на Европа. Привлича вниманието на Финикс Сънс и на 25 септември 1985 година става първият играч от Източна Европа в НБА.

Георги Глушков ще пристигне в София на 20 август, но месец по-късно ще бъде отново в Италия с българския национален отбор.