Допингът продължава да детронира шампиони
Допингът продължава да детронира шампиони / netinfo

Световният и олимпийски шампион в спринта на 100 метра Джъстин Гатлин /САЩ/ заяви, че е дал положителна допинг-проба в състезание през април в Канзас Сити.

Бях информиран от антидопинговата агенция на САЩ, че след щафета по време на състезанието в Канзас Сити на 22 април съм дал положителна проба за тестостерон, заяви Гатлин.

Не мога да си обясня откъде идват тези резултати, защото никога не съм взимал умишлено забранени субстанции. Откакто разбрах за положителния тест, правя всичко, което е по силите ми, за да разбера какво се е случило, допълни той.

Надявам се, когато всички факти излязат наяве, да докажа, че не съм направил нищо нередно", каза още спринтьорът. Гатлин, който държи рекорда на 100 метра с равен резултат с Асафа Пауъл от Ямайка, е хващан с допинг и преди.

През 2001 година той дава положителен резултат за употреба на амфетамин на първенството на САЩ за юноши. Лекоатлетът тогава бе лишен от състезателни права за две години, но наказанието му бе намалено, но с условието, че при рецидив той ще бъде изхвърлен от спорта до живот.