„Българинът” Блекни на 1/4-финал в Европа с Олимпиакос
„Българинът” Блекни на 1/4-финал в Европа с Олимпиакос / netinfo
Българският национал Родерик Блекни и съотборниците му от Олимпиакос победиха Реал Мадрид в последния кръг на Топ 16 в Евролигата. „Червените” не само се класираха за четвъртфиналите на най-престижния европейски клубен баскетболен турнир, но и изхвърлиха от надпреварата испанците, коiто се надяваха на участие във Файнъл Фора, който ще се проведе точно в Мадрид в началото на май.

Олимпиакос надви Реал със 72:63 точки в напрегната битка в собствената си зала в Пирея и ще се изправи срещу ЦСКА Москва в следващата фаза. Американецът с български паспорт Родерик Блекни завърши с 4 точки, но оправда доверието, което му гласува наставникът Панайотис Янакис като отбеляза важни кошове в най-напрегнатите моменти в последната четвъртина. Блекни бе на терена 21 минути и подаде 2 асистенции.

Арвидас Мачияускас се появи в игра за домакините сред като дълго време бе аут заради контузия, а най-резултатни бяха Панайотис Василопоулос с 14 точки и Милош Теодосич с 12, а Кинтел Уудс и Лин Гриър завършиха с по 9 точки в актива си. За гостите от Реал Мадрид с най-много се отчете Раул Лопез, който вкара 16 точки в коша на Олимпиакос.

Преди срещата пък бяха почетени някои от героите за гръцкия гранд, който печели титлата в Евролигата през 1997-ма година, като Панайотис Фасулас и треньорът Душан Ивкович.

В другите срещи тази вечер Макаби Тел Авив победи Жалгирис с 80:66 точки, Барселона надви трудно ЦСКА Москва с 64:62 точки, а Уникаха се справи с Лотоматика Рома със 79:58 точки.

Четвъртфиналните двойки са:

ЦСКА Москва – Олимпиакос

ТАУ Керамика – Партизан Белград

Макаби Тел Авив – Барселона

Монтепаски Сиена – Фенербахче

Играе се до две победи от три възможни срещи, а мачовете са на 1-ви, 3-ти и евентуално 10-ти април. Победителите се класират за Финалната четворка в Мадрид.