Асен Букарев: Битката Пенев - Велев е неравностойна
Асен Букарев: Битката Пенев - Велев е неравностойна / netinfo

Асен Букарев, играл като футболист и в Левски, и в ЦСКА, сподели мнението си в предаването „Голлиния” за предстоящото вечно дерби между „червени” и „сини”.

Младият специалист първоначално се опита да избяга от прогноза за двубоя, но в крайна сметка заяви, че според него крайният победител ще бъде отборът, воден от Емил Велев. Асен Букарев обаче смята, че геният на Димитър Пенев може също да реши срещата.

„Очаквам да видя дали ще стане хубав мач. Аз не мисля, че защитата на Левски е най-силното звено, въпреки че има добри играчи. Мисля, че ЦСКА показва по-добра игра, а и все пак са водачи в класирането. ЦСКА заслужава да е на първо място. Мисля, че геният на Димитър Пенев си казва думата. Битката на този етап между Пенев и Велев е неравностойна, и в полза на Пенев”, каза Букарев.

„Изненада за този двубой би било да се пуснат повече млади играчи. Г-н Пенев го е доказал, Велев винаги се е славел с това, че е перде и мисля, че няма какво да губи. Нито един от двата отбора не ми е бил любим. Изкарал съм хубави години в ЦСКА, а след това получих всичко в Левски.”

„Определено в ЦСКА има много опитни футболисти, в Левски също не са малко и те могат да изиграят ключова роля, но и двата отбора не стоят добре като цяло в защита.

Да, Левски търси илача, който ще излекува Левски. Рибата се вмирисва откъм краката и продължавам да твърдя, без да искам да нападам някого, че управлението и стратегията трябва да се промени. На моменти се правят добри неща, но после балона се надува и в някакъв момент се пука. Левски си има ръководството, затова тези хора са там, за да мислят как да излезе този отбор от тази ситуация.”

„Димитър Пенев е гений в своята област, без да може да се изразява добре и всички да го разбират, той е главното действащо лице. Купища неща се изговориха за Томов, това е една пародийна картинка, тъжно е, но хубавото е, че ЦСКА стъпи на крака и прави първенството интересно. Дори и да го карат на мускули, все пак са на крака.”

Асен Букарев заяви, че няма да отиде на стадиона, за да наблюдава двубоя между „сини” и „червени” на живо, а ще гледа дербито по телевизията.

„Все повече липсват футболисти с характер. За утрешния мач трябва да имаш характер, воля. Да си перде, да играеш за футбол, да направят хубав мач с футболни качества, но ги няма характерите, които да излязат от трудна ситуация. Излизаш, за да надиграеш противника. И в двата отбора има добри играчи, но това дерби се печели с характер. Въпрос на чест е да победиш противника.”

Букарев коментира и ситуацията в отбора, когато бе в щаба на Левски: „Ако аз бях старши треньор нямаше да купя Бистрон, не защото не го харесвам, а защото има Виктор Генев. Тогава той беше закупен чрез гледане на дискове. Такъв беше периодът тогава. Аз не нося отговорност за това, което се случваше с Левски, но напуснах след уволнението на Велислав Вуцов. Не защото беше Вуцов, а защото не смятам, че трябваше да се постъпи така. Все едно да се смени треньора на полувремето.”

Относно предположението му за изхода на двубоя, Букарев сподели: „Всички говорят за някакви хиксове, ако ще е така се надявам мачът да свърши 4:4. Но мисля, че Левски ще победи. Точен резултат не мога да кажа. Надявам се Георги Иванов да вкара гол, защото ми е добър приятел и искрено му симпатизирам.”

„Таланти бол в България, не само във футбола. Николай Димитров, Балтанов, Генев, страх ме е да не изпусна някого, защото те са млади момчета. Видяхте с Ники Михайлов какво се случи, те не заслужават подобно отношение. Тонев от ЦСКА. Иван Колев също има добър материал”, коментира още Асен Букарев.