Асамоа няма да играе за Германия заради расизъм?
Асамоа няма да играе за Германия заради расизъм? / netinfo

Националът на Германия Джералд Асамоа разказа за многото расистки нападки срещу него в спортния и личния му живот и не изключи възможността да не играе в Бундестима, ако те продължат по време на международните срещи.

"Има ли смисъл да представлявам Германия? Задавам си този въпрос много сериозно", сподели тъмнокожият играч на „Шалка 04”. В началото на септември той бе обиждан по време на срещата за купата с аматьорския „Ханза”(Рощок) от местните запалянковци. Германският футболен съюз наказа „Ханза” според строгите правила на ФИФА с парична глоба от 20 000 евро и лишаване от домакинство за един мач.

"Онова, което почувствах в този момент, беше страшно. Няколко минути главата ми беше празна. Беше ми ужасно болно", казва Асамоа. Семейството му също е подложено на расистки нападки. "Най-лошото в това е, че същото усещане има и жена ми. Излъчва се по телевизията и всички са отвратени", продължава той.

Асамоа приветства мерките против расистките изяви на запалянковците на стадионите в Германия. Проявите срещу Асамоа силно накърниха доброто реноме на Германия по света след изявите й на Световното първенство през тази година.

В родината му – Гана, хората са възмутени: "Наподобяването на звуците на маймуни доведе в Африка до това, че мнозина вече са разочаровани от Германия. Това постигнаха тези идиоти". Играчът разказа за подигравките не само с него, но и с близките и приятелите му.

Още като младеж Асамоа не е бил пускан в дискотеки заради тъмната си кожа. Сега вече този проблем не съществува. "Знам, че това е така, само защото вече съм господин Асамоа. Други тъмнокожи нямат това щастие. Затова трябва непрекъснато да говорим за това", завърши германският национал.