В „Красно село” не могат да се разберат – детска градина или паркинг
В „Красно село” не могат да се разберат – детска градина или паркинг / Sofia Photo Agency

„Красно село” е особен столичен квартал. Преди няколко месеца там посрещнаха Бойко Борисов по особен начин – замеряха го с яйца, когато той откри нова детска градина в района. Този път отново става дума за детска градина, но този път проблемът е човешки. Общината е обещала ремонт на старото заведение на улица ”Дебър”. Проблемът идва от живущите в съседния блок граждани, които искат на нейно място да бъде изграден паркинг, за да бъде решен проблемът с паркирането. В този спор на човешки принципи и мироглед един срещу друг застават малките деца и ръмжащите автомобилни мотори.

Застрашената детска градина има явна нужда от ремонт, уви, този път проблемът не идва от безхаберието на Общината. Причината е несъгласието на обитателите на съседния блок, които желаят да бъде изграден паркинг, а защо не и търговски център. Директорът на 93-та детска градина Мая Николова обясни как този проблем представлява едно противопоставяне на гледни точки и цели:

Детската градина има 240 деца, но в трите къщи, които са проблемни, се отглеждат около 140-150 деца. Това е детска градина, която съществува от 1975 година и е настанена в приспособени сгради, строени 30-те години на миналия век. От няколко години има проблем със здравината на сградите. Поехме инициатива да се построи нова сграда на мястото на съществуващите стари сгради. Установи се, че трябва да се промени устройственият план, защото където се намират къщите, не е парцел за детска градина. По стар градоустройствен план от 1978 година е било за озеленяване. Сега трябва да се проведе обществено обсъждане, за да се промени устройственият план, за да може мястото да се приспособи за парцел за детска градина, за да може да се построи нова сграда. След като тръгна тази процедура за промяна на плана, живущите в съседните блокове започнаха да роптаят, не са съгласни да се строи детска градина, искат да им се построи паркинг и зелена площ. Нашата задача е да убедим живущите, че е по-нормално да има детска градина. Все пак това е съществуваща детска градина, която е от 33 години. Това ни е проблемът – трябва да се промени планът, за да можем да построим нормална сграда, здрава, отговаряща на всички условия за отглеждане на деца. Имаме пълната подкрепа и на Столична община, и на Районна администрация – Красно село, че средства за построяване на нова детска градина ще има.

Остава да убедите само хората?

Трябва да убедим живущите в съседния блок, че трябва да има детска градина тук. В момента сградите са в застрашително състояние. Колкото и да се правят ремонти, не може да се поправят. Това са сгради, строени 30-те години на миналия век, гредоред са, пожароопасни, маломерни помещения и е нормално за децата да има по-уютна обстановка за живеене, както и по-безопасна.

Оказа, че детската градина е била възпитател за голяма част от родителите на децата, които я посещават днес. Една от майките, Лина Иванова, подкрепя ремонта и прави всичко по силите си, за да убеди живущите в съседния блок да дадат съгласието си за ремонта на градината. Според нея възпитанието и човешката добрина и психика стоят в основата спора.

Недоброжелателните комшии бяха трудни за откриване. И все пак доводите им се оказаха очевидни, но все пак много странни… Глъчката от детската игра стои зад всичко….

Аз съм над 60-годишна жена. Тук тези три къщички, където казват, че е детска градина, за мен това не може да е детска градина. Погледнете ги на какво приличат и колко деца идват тук. Шум, лоши работи стават. А тези коли къде да ги поберем? Виждате ли какво нещо е? По-добре да има един паркинг, да е чисто, да е прилично. Вече колите в едно семейство има по две и по три коли – къде да се съберат? Нека да са на едно място, за да може да минават количките, но в България не останаха млади хора, камоли деца, да могат да минават възрастните хора или тези с инвалидни колички. Иначе сме затрупани по тротоарите, ние от този вход сме за паркинг.

Изглежда, че дилемата е проста. Ръмжащи коли и търговски центрове обаче има на всеки ъгъл. За съжаление, именно игри и занимания са тези, които заслужават внимание, но остават на заден план. С какво са заслужили децата такова отношение?! Искрено се надявам решението на кварталния съвет да бъде в полза на децата.