"Избирателната активност в Русенско към 11.00 часа е 10,15 процента". Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия Милена Хинкова.

Активността е по-висока спрямо първия тур на изборите за президент и вицепрезидент миналата неделя, когато към 11.00 часа бяха гласували осем на сто от избирателите.

В секция в Русенско гласуват с хартиени бюлетини заради неработеща машина

Най-активни са в община Ценово. Там са гласували 18,48 на сто. Най-ниска е активността в община Ветово, където своя вот са дали 6,88 процента от избирателите. В община Русе са гласували 10,10 на сто от имащите право.

Избирателите в областта са 203 116, а за община Русе броят им е 144 506. Хинкова коментира, че към момента само в секция в град Глоджево се е наложило да се премине към гласуване с хартиени бюлетини заради проблем с машината.

Тя каза още, че в две секции в Бяла устройствата са били разменени, но грешката е била поправена бързо. Около десетина членове на секционни комисии са заменени. При един от случаите причината е контакт със заразен с коронавирус. Хинкова обясни, че досега в РИК не са постъпвали жалби или сигнали за сериозни нарушения.
БТА