България избира своя нов президент и вицепрезидент на втори тур. В надпреварата един срещу друг се изправят кандидатпрезидентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и проф. Анастас Герджиков - Невяна Митева.

За какъв президент гласува българският политически елит?

Стефан Янев, служебен премиер

"Отново е ден за избори, отново гласуваме - този път за президентска двойка. Българите, които имат право на глас, е добре да изразят своите предпочитания за двойката, която според тях най-добре ще олицетворява заложените в Конституцията и законите правомощия на президентската инситуция. За начина, по които ще бъде изразявана позицията на България във външната политика, за начина, по който се формира вътрешната политика, за начина, по който президентът изпълнява своите правомощия като върховен главнокомандващ", заяви Янев след като упражни правото си на глас.

Бойко Рашков, министър на вътрешните работи

"Гласувах за по-добрия кандидат. Гласувах за опита, който е така необходим на нашата страна. Ние трябва да вземем мерки за ускорено развитие. За целта ни трябва доказан ръководител, ръководител с опит. Нямаме време за експерименти", обясни той.

Анастас Герджиков, кандидат за президент

"Гласувах да си върнем доверието в институциите и да спрем разделението и напрежението в обществото. Гласувах за единството на нацията и да преодолеем всички кризи, които напоследък се множат във вътрешнополитически, икономически и външнополитически план", заяви Герджиков след като упражни правото си на вот.

Невяна Митева, кандидат за вицепрезидент

"Гласувах за президент, който ще обедини всички българи, който ще спазва Конституцията на Република България, гласувах за президент, който зачита и споделя европейските ценности и международното право", обясни тя.

Кирил Петков, лидер на "Продължаваме промяната"

Гласувах, за да продължим промяната, за човека, който трябва да оглави България и съм сигурен, че е най-подходящ за България. Според мен най-важно за бъдещия президент е да слага България над всичко. Като говорим за обединител – той трябва да слага България над всичко. Това заяви Кирил Петков, лидер на "Продължаваме промяната", след като упражни правото си на вот.

Румен Радев, държавен глава и кандидат за втори мандат

"Искам да призова всички хора за пълна мобилизация. Преди 5 години победихме, защото бяхме мотивирани. Ние сме правите, но изборите се печелят от организираните. Нека не даваме шанс на миналото да минира нашето бъдеще. Нека бъдем организирани. Нека всеки намери 15 минути днес, за да не губим 5 години в бъдеще. Нашата отговорност пред България е отговорност към собствения ни живот. Нека постъпим отговорно. Нека сами определяме съдбата си и нашето бъдеще и да не даваме шанс другите да решават вместо нас", заяви Радев след като гласува.

Илияна Йотова, вицепрезидент и кандидат за втори мандат

"Гласувах за решителен и смел човек за президент на Република България. Гласувах за човек на дълга, човек, който е показал, че за него най-важен е българският интерес тук в страната и навън. Гласувах за това от утре президентската институция заедно с очертаващото се мнозинство в Народното събрание, надявам се да има стабилно правителство, да отворим нова страница от историята на България. Нова страница за нейния просперитет и нейното бъдеще, за нейното равноправно място в европейските структури, за да може Бъглария да има своя решителен глас там, когато се определят политиките. Гласувах децата ни да се върнат от чужбина - да отглеждат тук семействата си, да работят за България - това, което те пожелаха миналата година на площадите на протеста. Гласувах да има разбирателство между институциите, но това не е достатъчно. Да има общи приоритети, общи интереси. Да работим всички за българските граждани без значение къде се намират те. Да работим така че беззаконието, корупцията, престъпленията да бъдат минало и то да бъде само за урок", така Йотова обясни мотивите, които стоят зад гласа й.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

"Гласувах срещу полицейското насилие и тази полицейщина". На въпрос за ниската избирателна активност, той посочи, че "хората са уплашени и стресирани", а "ние нямаме събитие, което да не е оградено от полиция".

Корнелия Нинова, лидер на БСП в оставка 

"Гласувах за президент държавник, който винаги ще се ръководи от българския, национален интерес. Който като главнокомандващ, ще се старае да има мир, България да не бъде въвличана във военни конфликти. Винаги ще налага вето на закони, в които има и най-малкото подозрение, че има корупция и лобизъм и ще превърне Консултативния съвет по национална сигурност в орган, където държавници ще мислим за България"

Калоян Паргов, БСП

Гласувах отново за президентска институция, която да бъде с нас - гражданите и която ще е символ на продължаващата промяна. Започналите процеси по оздравяване на държавността трябва да продължат. Това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов, след като упражни правото си на вот.