България у нас и по света отново гласува, този път на балотаж за президент.

Миналата неделя вотът беше 2 в 1 – за народни представители и държавен глава. Резултатът - 7 партии влязоха в парламента - "Продължаваме промяната" с 67 депутати, ГЕРБ – СДС с 59 мандата, ДПС с 34, "БСП за България" с 26 народни представители, "Има такъв народ" – с 25, "Демократична България" получи 16 мандата, а „Възраждане“ - 13. От следващата седмица започват разговорите за съставяне на правителство. А президентският вот отреди балотаж. На първи тур Румен Радев спечели 49.42%, или 1 322 385 гласа, а Анастас Герджиков - 22.83%, или 610 862 гласа.

Без тежки инциденти мина нощта преди балотажа, съобщиха от МВР. До този момент не са регистрирани сигнали за тежки престъпления. Няма данни и за нарушения на сигурността на секциите.

Окончателно: ЦИК обяви имената на депутатите в 47-ото Народно събрание

Радев Герджиков
БГНЕС

Така днес една срещу друга се изправят кандидатпрезидентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева. Номерът, под който те ще бъдат на балотажа, е същият, под който бяха и на изборите на 14 ноември.

Изборният ден започна отново точно в 07:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но най-много до 21:00 ч.

Избора си можем да направим в близо 13 000 секции у нас. А сънародниците ни зад граница – в 751.

За целта са осигурени близо 12 000 устройства. За да става по-бързо гласуването, на някои места ще има по две машини, а за да може всички желаещи да упражнят правото си на вот, възможно е да бъдат открити и допълнителни подвижни секции.

Симулатора за машинно гласуване на балотажа вижте тук

избори гласуване
БГНЕС

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обясни, че бюлетината е само на една страница и само с имената на двете кандидатпрезидентски двойки и не
подкрепям никого.

Машината издава една разписка след звуковия сигнал - избирателят може да провери дали е неговият избор, сгъва с текста навътре, взима и пуска разписката в кутията, като връща и картата на СИК.

От ЦИК уточниха още, че лицата с трайни увреждания, както и хората, поставени под карантина заради COVID-19 не трябва да подават нови заявления за гласуване. Това е необходимо само за карантинираните след първия тур.

избори гласуване
БГНЕС