Преодоляха ветото на Първанов
Преодоляха ветото на Първанов / cнимкa: DarikNews

Парламентът остави двойното увеличение на изборния праг за коалициите като прие отново текста от промените в Закона за избиране на народни представители, с които се вдига бариерата, върнат от държавния глава за ново обсъждане.

НДСВ и опозицията не участваха в гласуването. 8% бариера подкрепиха избраниците от БСП, ДПС, „Ред, законност, справедливост”, четирима от партия „Атака” и трима независими. В гласуването участваха 130 депутати, 127 подкрепиха вдигането на прага, трима бяха против - Георги Близнашки от левицата и двама независими, нито един не се въздържа.

Сред първите, взели думата по време на дискусията, беше Георги Близнашки от левицата, който категорично подкрепи ветото на държавния глава като се съгласи с президента, че увеличението на изборната бариера ще ограничи изборния плурализъм. Той изрази убеждение, че БСП ще порицае рано или късно взетото решение на сегашното партийно ръководство. Близнашки призова колегите си да гласуват по съвест, за да не причинят на другите това, което не искат да сторят на себе си.

Красимир Каракачанов от движение „Напред” каза, че явно Близнашки  е единственият в левицата, който „има гащи”. По думите му, голяма част от социалистите мислят като него, но „нямат гащи”. Той отново каза, че БСП и ДПС целят служебна победа на изборите, защото ролята на 8% праг за коалициите била да е спирачка за коалициите.
Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че, ако през 1997 г., когато ДПС участваше в коалицията ОНС, коалицията се беше сетила да вдигне прага, сега движението нямало да бъде на политическата сцена.

Лютви Местан от ДПС декларира, че поправката не е репресия срещу десницата. "Всяко изказване от дясно започна с ДПС… Няма десен лидер, който да не завърши изказването си тук с една откровена закана за реванш. Пожелавам ви успех", каза Местан и добави, че заканата е демонстрация на сила, зад която прозира усещането за слабост. За разлика от вас ние имаме много по-голямо доверие в ресурсите ви, обърна се той към дясната опозиция.

Светослав Малинов от тъмносинята група каза, че РЗС като автор на предложението за по-високия праг всъщност е част от мнозинството. „Излезе НДСВ, за да влезе РЗС”, добави той.

„Следващият мандат новата управленска коалиция ГЕРБ и РЗС още в първите 30 дни ще внесе нов избирателен кодекс, за да може политическата система да се нормализира и да останат не повече от 10-15 партии, другото е политически разврат, срещу който ще воюваме до край", закани се лидерът на РЗС Яне Янев.

Димитър Абаджиев коментира, че тези, които са против вдигането на бариерата, всъщност се страхуват, че няма да я прескочат.

Яни Янев от жълтите каза, че не искат да участват в предрешен мач, в който БСП пада за дузпа в последния момент.

Мая Манолова от левицата посочи, че съществуват много партии, които търсят хитър начин да влязат през задния вход в парламента, като част от коалиция и промяната е мярка спрямо тях.