„Златен кукер 2013“ ни среща с американската анимация през опита на трима българи
„Златен кукер 2013“ ни среща с американската анимация през опита на трима българи / netinfo

Около 250 филма показва тази година Международният фестивал на анимационния филм "Златен кукер" - София. До 12 май ще продължи тазгодишното четвърто поред издание на фестивала в столицата, който беше открит в началото на седмицата.

Международният форум се организира в сградата на Съюза на архитектите на ул. „Кракра" 11. Прожекции и събития има също в Бетахаус и в НАТФИЗ.

Двама от най-успелите българи в PIXAR - Антони Христов и Елиза Иванова, са сред гостите на фестивала „Златен кукер" 2013.

В рамките на фестивала майсторски клас за правене на анимационен пилотен филм има режисьорът на анимационни филми Румен Петков, който неотдавна гостува на Дарик. Един от авторите на Чоко и Боко, който повече от 20 години работи и живее в Съединените щати, е в България отпреди месец и вече направи един уъркшоп със студенти в НАТФИЗ.

Музициране на аудиовизуални продукции пък е темата на майсторския клас, който прави в рамките на фестивала „Златен кукер"-2013 Рикардо Браганса - португалец, композитор, саунд дизайнер и преподавател.

Тази вечер е срещата с американското рисувано кино

Тази вечер от 19 часа в Бетахауз има „Вечер на американската анимация" с гост лектори тримата българи - Румен Петков, Антони Христов и Елиза Иванова. Съдбите и на тримата се преплитат в Съединените щати. Румен заминава за САЩ през 90-те години на миналия век. Прави успешна кариера на режисьор на поредица от епизоди на сериали като „Том и Джери", „Джони Браво", „Лабораторията на Декстър", „Крава и Пиле".

Паралелно с работата си по проекти Румен Петков преподава и режисура на анимационни филми в института CalArts, където среща и своята студентка Елиза Иванова. През 2010 г. тя завършва бакалавърската си програма по създаване на анимационни герои. В момента работи в студията по анимация на PIXAR. Досега Елиза е участвала с три пълнометражни филма „Колите 2", „Храбро сърце" и „Училище за чудовища", чиято премиера ще бъде през лятото на 2013г.

Колега на Елиза в PIXAR е члена на журито Антони Христов. Той напуска България през 80-те години на миналия век и прави кариера в най-добрите анимационни студия като Walt Disney и Warner Bros. От 2000 г. насам е в PIXAR, където е творчески директор на сцените на „Търсенето на Немо", „Уол-и", продуктов дизайнер на редица други проекти, преподавател в Академията за изкуства в Сан Франциско.

Около 250 филма участват в тазгодишното издание на фестивала

Близо 500 филма от над 60 държави са получени за фестивала тази година, като от тях са селектирани около 250 филма за конкурсната и информационна програма, обясни в ефира на Дарик Юлияна Дечева, координатор на фестивала.

25 са българските филми в конкурсната програма, която включва общо около 125 филма. Отделно има 31 родни филма, които участват в допълнителната конкурсна програма на екологична тема по една от европейските оперативни програми. Фестивалът предлага още ретроспекции на талантливи аниматори, майсторски класове, уъркшопи и изложби.

„Славата на българската анимация тепърва предстои. Тепърва предстои серия от чудеса в анимацията - имаме невероятно талантливи аниматори", коментира при гостуването си в Дарик директорът на международния фестивал Надежда Славова.

Надежда Славова: Чудесата в родната анимация тепърва предстоят

По думите й има ниша за развитие на българската детска анимация. Надежда Славова се обърна към родния бизнес с призив да види нишата, която съществува, защото според нея би било печелившо, ако се направят наши нови анимационни филми по народни приказки.

„Информационните технологии се развиват, но това са помощни средства - никой не би могъл да замести човешката ръка и въображението", коментира Славова на въпрос може ли 3D-анимацията и новите технологии да изместят класическите рисувани филми.

По традиция в рамите на фестивала ще има и детски празник, като от 11 часа на 11 май след организираните забавления за децата ще започнат и прожекциите на детските филми, получени за фестивала.

Награждаването на победителите в конкурсната програма ще бъде на 11 май в 19 часа, като на следващия ден ще има прожекция на наградени филми.

Организаторите обещават на софиянци и гости на столицата топла атмосфера и най-доброто от анимационните филми за последните две години от България и света.