Живите човешки съкровища на България
Живите човешки съкровища на България / netinfo

България избра своите първи пет живи човешки съкровища, които ще бъдат вписани в национална система на тези богатства. Целта на проекта на ЮНЕСКО е да бъде съхранено нематериалното културно наследство на страната ни. Списъкът ще се допълва на всеки две години.

От всички страни-членки на ЮНЕСКО България е първата, която започва да съставя подобен списък. Първите пет позиции в него представя Мила Сантова, директор на Института за фолклор при БАН.

„На първо място - нестинарството в Югоизточна България. В Северозападна България – калушарството, също обредно действие със специфични танци. Третата кандидатура е тази от Момин проход за традиционна Василишка сватба”, обясни Мила Сантова.

Специалисти казват, че в нея има много старинни елементи, които са съхранени до наши дни. Има една индивидуална кандидатура на майстор на старинни оръжия от област Ловеч. Не бива да забравяме и двугласното пеене в Неделино.

За да опазват тези традиции, обичаи, занаяти, хората които са ги предложили за списъка на нематериалното ни културно наследство, ще получат финансова подкрепа от Министерство на културата.