Започна активният сезон в Парка за танцуващи мечки в Белица
Започна активният сезон в Парка за танцуващи мечки в Белица / netinfo
От около седмица Паркът за танцуващи мечки в Белица на „Четири лапи” активно посреща туристи. След като в продължение на два месеца излизаха от зимен сън, вече всички обитатели са будни и водят активен живот.

„До края на юни е любовният период на мечките и посетителите на парка ще станат свидетели на уникални неща,” разказва Васил Мадолев, ръководител на екипа от гледачи. „Женските мечки започват да търсят партньор. Конкуренцията е безмилостна, тъй като мечоците са два пъти по-малко. Двойките остават заедно до края на лятото и живеят като семейство. Съпругите ревниво пазят своите половинки, които нямат нищо против да изневерят с някоя от останалите мецани. Изключително любопитен е и начинът, по който влюбените разпределят храната помежду си – мечоците са големи кавалери и винаги оставят дамите да се нахранят първи.”

Въпреки любовните игри, обитателите на парка не могат да имат потомство – всички мъжки мечки са кастрирани, тъй като от „Четири лапи” са убедени, че малките не биха могли да бъдат научени от родителите си как да оцелеят в природата. През лятото посетителите на парка ще могат да се радват и на игрите на мечките в басейните. При високите температури животните са по цял ден във водата, където също така сменят зимната си козина с по-къса и тъмна лятна. След като в средата на месеца бяха оправени зъбите на повечето бивши танцуващи мечки, диетата им вече включва и по-твърда и качествена храна, като ядки, череши и кайсии.