Зам.-министър Първан Русинов е почетен член на Българската уеб асоциация
Зам.-министър Първан Русинов е почетен член на Българската уеб асоциация / снимка: МТИТС

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов стана почетен член на Българската уеб асоциация. Грамотата му бе връчена по време на неформална среща с представители на организацията вчера. Зам.-министърът заяви своята готовност да помага на уеб бранша в лицето на Българската уеб асоциация и призова нейните представители за активност.

Една от основните теми, засегнати по време на разговорите, беше свързана с предстоящата работа на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) във връзка с разработването на Стратегия за държавна политика в областта на информационните и комуникационните технологии, както и работата на Консултативния съвет към ведомството по въпросите на електронните съобщения, пощенските услуги, информационното общество и електронното управление.

Първан Русинов призова членовете на асоциацията да вземат активно участие с предложения за тази стратегия, да участват в предстоящите за обявяване обществени поръчки за разработки, свързани с електронното правителство, както и с идеи по обсъжданите въпроси от Консултативния съвет, в който асоциацията участва.

Представителите на компаниите членове на асоциацията изтъкнаха пред Първан Русинов недобрите резултати от начина на представяне на бизнеса на различни специализирани изложения в областта на ИКТ и се обърнаха към него с идеята да бъде разработена държавна стратегия за регионите, в които страната ни да се представя активно. Отправено бе предложението бизнесът да бъде подпомогнат от страна на държавата с предоставянето на безплатен електронен подпис за всеки.  Повдигнат бе и въпросът за липсата на универсалност на електронния подпис, което сега създава неудобства.