Волоколамският митрополит Иларион пристига на посещение у нас
Волоколамският митрополит Иларион пристига на посещение у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От днес до 20 декември на официално посещение в България пристига Волоколамският митрополит Иларион, който е председател на Отдела за външно църковни връзки и постоянен член на Руската православна църква.

Днес по обяд той ще бъде официално приет от Негово светейшество Българския патриарх Неофит в приемния салон на Синодната палата в столицата. По време на приема, по решение на Синода, ще му бъде връчен орден „Св. Св. Кирил и Методий" І степен. В израз на внимание и за особени заслуги към Църквата с орден „Св. Кирил и Методий" ІІ степен пък ще бъде отличен архимандрит Филип Василцев, наместник на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София.

Митрополит Иларион е сред най-известните съвременни богослови и църковен дипломат №1 на Руската православна църква. Доктор по философия е на Оксфордския университет, както и доктор по богословие на богословски институт „Св. Сергий" в Париж.
Роден през 1966 г. в Москва, духовникът учи цигулка и композиция в средно музикално училище. Ръкоположен е за епископ на 14 януари 2002 г, след което е определен за глава на представителството на Руската православна църква в европейските международни организации.

През 2003 г. е назначен за епископ на Виена и Австрия. Автор е на повече от 600 публикации, включително на монографии по патристика, догматическо богословие и църковна история. Автор е и на редица музикални произведения.

Понастоящем е председател на Отдела за външно църковни връзки и постоянен член на Св. Синод на Руската православна църква с титул Волоколамски епископ, викарий на Московския и на цяла Русия патриарх.