В президентството показват Манифеста за Независимостта
В президентството показват Манифеста за Независимостта / снимка: БГНЕС, архив

Президентската институция отваря врати за граждани на 19 септември (събота) с изложба по повод 22 септември - Денят на Независимостта на България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В Гербовата зала на „Дондуков” 2 от 10.00 до 16.30 ч. гражданите ще могат да разгледат документи, фотографии, експонати, свързани с провъзгласяването на Независимостта на България. Първата група посетители ще бъдат посрещнати от президента Росен Плевнелиев.

Централно място в експозицията заема Манифестът на цар Фердинанд за обявяване Независимостта на Княжество България, изработен от проф. Харалампи Тачев. Обръщението към народа носи подписите на царя и членовете на кабинета, скрепен е с осем висящи восъчни печата на отделните министерства. Посетителите на изложбата ще могат да видят също ордена „Св. Св. Равноапостоли”, създаден специално за отбелязване първата годишнина от Независимостта.

Сред експонатите е и т.нар. Сребърна конституция, отразяваща промените приети през 1911 г. от V Велико народно събрание в съответствие с новия статут на България след обявяване на Независимостта.

В изложбата е включена и черновата на Манифеста, изготвен от министър-председателя Александър Малинов и редактиран от Фердинанд, както и фотографии, писма, ордени и медали, свързани с отхвърлянето на васалния статут към Османската империя и с независимото Българско Царство. Експонатите от изложбата са предоставени от Централния държавен архив и Национален военноисторически музей.

Гостите на президентската институция ще могат да разгледат също ордените и медалите, които държавният глава връчва, както и част от подаръците, получени от президента Росен Плевнелиев.

С изложбата по повод Деня на Независимостта Администрацията на президента се присъединява към Европейските дни на наследството, които се организират от Столична община, Министерството на културата и посолството на Франция у нас.