Търсят Нефертити в гробницата на Тутанкамон
Търсят Нефертити в гробницата на Тутанкамон / снимка: Guliver/Getty Images

Британският учен египтолог Никълъс Рийвс, според чиято хипотеза гробницата на царицата на Древен Египет Нефертити може да се намира в тази на фараона Тутанкамон, разположена недалеч от Луксор, пристъпи към проверка на версията си на мястото.

Работата включва оглед на стените на гробницата чрез използването на радар, който ще позволи лесно да се открият възможни кухини.

Както съобщи Министерството на антиките и културното наследство на Египет, резултатите от първоначалните изследвания и бъдещите планове за работа в гробницата ще бъдат обявени на пресконференция с участието на египетски учени и Рийвс на 1 октомври.

Според публикуваната преди известно време хипотеза на Рийвс, входът на гробницата на Нефертити може да е замаскиран с покрита с фрески мазилка върху една от стените на гробницата на нейния вероятен син - фараона Тутанкамон. Това заключение ученият прави след подробно изучаване на снимки на гробницата, направени с триизмерно лазерно сканиране.

На снимките на погребалната камера на младия цар, починал около 1318 г. пр. Хр., се виждат вертикални следи, които, според египтолога, са от зазидан вход. Рийвс се пита също защо гробницата на Тутанкамон е много по-малка от други гробници на египетски царе и стига до извода, че е била първоначално предназначена за царица, а не за цар. Използването й за погребението на фараона се е наложило заради внезапната смърт на Тутанкамон и липсата на друго подходящо място.

Досега не е открита нито мумията, нито гробницата на Нефертити , съпруга на фараон Аменхотеп ІV (Ехнатон). Гробницата на Тутанкамон е опкрита почти недокосната от грабители от археолога Хауърд Картър през 1922 година.

Източник: БГНЕС