Традицията Воладорес продължава
Традицията Воладорес продължава / снимка: Reuters

Според традиция, битувала във времената на глад и суша, старейшините изпращали свещеници да предлагат дарове на боговете и да се молят за дъжд и плодородие по земите им.

В мексиканския щат Веракруз, едно специализирано училище поддържа жива древна форма на изкуството, използвана от племената Тотомак – ритуалната церемония на Воладорес.

Според традицията Воладорес или летците били изпращани при боговете да молят за дъжд и плодородие.

Училището, наречено училище за деца-воладорес, привлича в редиците си ново поколение последователи на Тотомак, жадуващо да усъвършенства старата традиция.

Круз Рамирез Вега, директор на Летящото училище за деца, казва: „Искам децата да изучат традицията, да я отнесат в своите общества и да обучат и други свои връстници, за да не изчезне този обичай. Аз вече съм стар, годините ми тежат и чувствам, че е по-добре да науча децата да летят, да им покажа стъпките и полета.“

Церемонията започва с биене на барабани и музика от флейта. Безстрашните ученици, всичките млади мъже, бавно се изкачват на върха на високия стълб.

Сед като отправят молба към Бога да ги пази, четиримата летящи младежи бавно се хвърлят надолу в пространството и увисват във въздуха. Те се спускат бавно, въртейки се около стълба, докато не достигнат земната повърхност.

Вярва се, че церемонията датира от 600 г. пр. Хр. Тя свързва съвременните ученици с умиращата традиция.