/ NOVA
В новия документален епизод на „Темата на NOVA“ ще видим премълчани истории, скрити зад стигми, предразсъдъци и страх. Истории, които засягат всички нас като общество. Ако лично не сме застрашени обаче, свеждаме поглед.

На всеки 100 хиляди души в България почти 2 000 са психично болни – от леки случаи до тежки заболявания. Големият проблем се появява при хората, чиито роднини напускат разклатения им живот и ги оставят сами. Кои са трудностите по пътя на самотниците в риск, разказват репортерът Ивета Шилигарова и операторите Димитър Василев и Кирил Тасев тази неделя.

Ивета Шилигарова
NOVA

Според Европейската психиатрична асоциация страната ни трябва да тича бързо, за да догони Европа, когато говорим за психично здраве. Добри практики от Франция засне в Париж кореспондентът на NOVA Петя Желева. Там голяма част от грижата е поверена на неправителствения сектор и са изградени мобилни екипи за бърза реакция.

Кога в България ще бъде готов новият Закон за социалните услуги, ще имаме ли скоро и Национална програма за психично здраве? Обществото ни има нужда от образование и зрялост в отношението си към различните. И институциите да заработят заедно.

Гледайте „Самотници в риск“ в „Темата на NOVA“ в неделя (20 януари) след централната емисия Новини по NOVA.