Субсидират работодатели, осигуряващи транспорт на служителите си
Субсидират работодатели, осигуряващи транспорт на служителите си / netinfo

Работодатели могат да осигуряват ежедневен транспорт на служителите си до работното място със средства по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това една от мерките, заложени в актуализирания закон за насърчаване на заетостта, представен на семинар на социалното министерство в Троян.

Кандидатите по тази мярка трябва да представят проект за осигуряване на транспорт на служителите си на разстояние до 100 км. Нов насърчителен режим е и чиракуването на хора без квалификация или с ниско образователно ниво при работодател, обясни Елка Димитрова, експерт в социалното министерство. Искаме да има определено място, където той ще чиракува, а това става под ръководството на наставник – човек, с поне 3-годишен стаж в занаята; ще работи една година с този човек и през това време ще му даваме по 120 лв. месечно, а чиракът ще получава минимална заплата и осигуровките за своята работа, допълни Димитрова.

Със средства от държавния бюджет ще бъдат осигурени субсидии на стойност минимална работна заплата за майки с деца до 5 години при наемането им на работа. Промените в закона позволяват безплатно обучение за ранните пенсионери и на затворниците, на които им предстои освобождаване, както и прекратяване на регистрацията на безработни, включени в проект за заетост по европейски програми.