Спират музиката по БНР заради авторски права
Спират музиката по БНР заради авторски права / netinfo

„Музикаутор” спира музиката по Държавното радио заради неизплащане на авторски права. Близо 270 хиляди лева дължи медията на „Музикаутор” за миналата година, съобщиха от Дружеството на композитори и автори на песни.

От „Музикаутор” съобщиха, че от вторник Държавното радио няма право да излъчва музиката на авторите, които представлява дружеството. Това са две хиляди български автори и близо два милиона чужди.

Според изпълнителния директор на „Музикаутор” Цеца Ефтимова отношенията с държавната медия са дългогодишни, но все по-трудно отстояват правата на създателите на музика.

Според последния договор, който е изтекъл в понеделник, Държавното радио е било задължено да плаща на „Музикаутор” 0,8 процента от държавната годишна субсидия. Въпреки това обаче медията не се е издължила за 2006 година. От дружеството негодуват, че в България се събират най-малко пари за авторски права. В Европа този процент е между два и 4,8.

От „Музикаутор” отбелязаха още, че частните радиостанции у нас най-стриктно заделят суми за изплащане на авторски права при положение, че не получават субсидия от държавата, а се издържат изцяло от реклами. „В новия договор, който ще подпишем с Държавното радио, ще настояваме за минимум 1,2 процента от бюджета им да идва при нас в „Музикаутор”, подчерта още Цеца Ефтимова.