СОС одобрява изменение на договор за почистване на София
СОС одобрява изменение на договор за почистване на София / cнимкa: Sofia Photo Agency

Изменение на договора за почистване на София между Столична община и концесионера „Новера" ще одобрява на заседанието си Столичният общински съвет. Анексът се налага заради изтичането на договора за поддържане на чистотата в четири района от фирма ВОЛФ, една от трите компании, които чистят града и са собственост на „Новера". Градските съветници ще приемат и общинска стратегия за психично здраве.

Промяната в договора за почистване на районите „Овча купел", „Люлин", „Витоша" и „Триадица" от ВОЛФ се наложи спешно, след като десетина дни преди края на март концесионерът заплаши, че ще изтегли техниката и контейнерите си от тези райони от 1 април, защото изтичал 10-годишния контракт с общината. Кметът но София и собственикът на компанията-притежател на фирмите за почистване се разбраха за допълнително споразумение, за да не спира чистенето в столицата. Вариантът на анекс, който ще гласуват днес общинарите, е приобщаване на четирите района към договора на ВОЛФ за почистване на „Младост", който изтича догодина.

Стратегията за психично здраве, която ще приема местния парламент и за която първо Дарик информира през октомври миналата година, предвижда изграждане на центрове в някои от поликлиниките за кризисна интервенция на психично болни. В документа се подчертава, че всеки четвърти софиянец страда от психични разстройства, че около 6000 души имат шизофрения, 25 000 са с различна степен на умствена изостаналост, а едва 13 на сто от хората с психологични разстройства, като например депресия и стрес имат работа. Пак в стратегията се набляга, че столицата е втора по брой на самоубийства, като е посочено, че на 100 000 души 64 посягат на живота си.

Градският парламент ще одобрява още създаване на звено, на първо време от 6 души за видеоконтрол на училищата и детските градини в града. Камери вече са монтирани в близо 70 учебни заведения. Общинарите ще гласуват още увеличаване на „синята зона" за паркиране с повече от 1000 места, отпускане на средства за нови и разширяване на съществуващи детски градини, както ще се одобрява и поставяне на паметна плоча – барелеф на Ивайло Петров.