София започва да чете
София започва да чете / Дарик архив
София започва да чете
85724
София започва да чете
София започва да чете
  • София започва да чете
  • София започва да чете

Kампанията „София - град на книгите, четенето и грамотността" започна официално днес.

Инициативата е дело на Столична библиотека и се провежда по случай 137 години от обявяването на София за столица на България. Кампанията се провежда в подкрепа на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. И

Директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова разказа, че кампанията ще продължи до 23 април. Ученици от училищата, които се включват, ще имат срещи и беседи със съвременни български автори, уроци по литература сред редките и ценни колекции на библиотеката, работилници и други.

Празници на четенето през април в библиотеката

"Вече повече от 15 училища само за един ден от обявяването на кампанията са заявили участие. През последните 2-3 години се забелязва сериозна тенденция за повишаване на интереса към четенето и книгите - и в книжен и електронен вариант. Само за последните три месеца ние имаме около 3 000 читатели - повече от половинта млади хора", коментира Цинзова.

Младежи рецитират стихотворения от любими автори

А дали най-малките притежатели на читателски карти обичат да четат коментира Александрия Василчальовски на 9 г. каза, в трети клас: „Лили - Чудото ми е любимата книжка, защото има много приключения в нея. Обичам книжките - обичам да ми четат за Мики Мауя и за Елза."