/ NOVA
Всеки желаещ може да помогне на проекта чрез дарение
Вече пет години „Социалната чайна“ в сърцето на Варна функционира като ресторант, културен център и място за събития. Там посетителите намират добра храна, напитки и отлично обслужване, а много деца и младежи без родители или от трудна семейна среда срещат подкрепа в сложни моменти. Чайната е много повече от ресторант – до момента е помогнала на над 70 младежи да започнат работа, както и на стотици деца в риск да получат навременна подкрепа, за да могат да развият потенциала си.

За съжаление пандемията не подминава социалните предприемачи с благородна инициатива от „Социалната чайна“ и повече от година те се борят, за да спасят каузата си, но изпитват все по-големи финансови затруднения. С изострянето на икономическата криза и социалната изолация съществува все по-голяма нужда от работно място за младежите, които са заети там в момента – над 20 души, 13 от които са от центрове за настаняване от семеен тип или предизвикателна семейна среда.

За създателите на Чайната всяка помощ е добре дошла, защото обичат проекта и са готови да се борят за него, за да осигурят по-сигурно и спокойно бъдеще за българските младежи. “Вече 12 месеца денонощно пишем проекти, опитваме да се адаптираме към всепроменящите се мерки, да управляваме кухнята, така че да няма хвърлена храна заради неочаквано затваряне, да няма освободени хора, които току-що сме обучили, и искаме да задържим всички, но става все по-трудно”, казват от „Социалната чайна“.

Всеки желаещ може да помогне на Чайната да продължи да съществува тук.
Повече информация за проекта можете да намерите на Facebook страницата и сайта.

Страхотната идея, която стои зад „Социалната чайна“, я превръща във финалист в първото издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change България. От 2014-та досега, Чайната е получила множество награди за социалната си дейност. Сред приятелите, които подават ръка на „Социалната чайна“ в трудния финансов момент, са други финалисти в ПРОМЯНАТА – „Майко мила”.