/ БГНЕС
30 години България държи световния рекорд за скок на височина. На днешния ден през 1987 г. Стефка Костадинова прескочи летвата на 209 см и с това донесе непробиваемото първо място от 30 години насам. Олимпийска шампионка и многократна носителка на европейски и световни титли, остава световна рекордьорка в дисциплината скок на височина, въпреки че през годините са правени опити този резултат да бъде отменен.


На 30 август 1987 г. Стефка Костадинова постави световен рекорд в скока на височина. Това става на световното първенство е Рим.  В началото на май тази година имаше идея за ревизия и евентуално анулиране на световни рекорди в леката атлетика. Това предложение обаче така и не беше реализирано.

Стефка Костадинова: Няма как да отнемат световния рекорд от мен и България

 През 1997 г. Костадинова прекрати състезателната си кариера, а от 2005 г. е начело на БОК.

Преизбраха Стефка Костадинова начело на БОК

Тя е единствената българка, удостоена със спортен "Оскар", което я нарежда до легенди на спорта като Пеле, Аертон Сена, Марадона, Борис Бекер, Сергей Бубка, Майк Тайсън и Карл Луис. Костадинова е сред първите приети в Залата на славата на световната атлетика. В нейна чест на входа на Олимпийския музей в Лозана е издигната летва с отбелязана височината на световния ѝ рекорд.