/ БГНЕС, архив
Съветът на Европейската атлетическа асоциация (EAA) прие препоръките на работната група, които биха довели до пренаписване на списъците със световни и европейски рекорди.
 
Докладът на екипа, който призовава за по-високи технически стандарти, повишени мерки за допингов контрол и нови изисквания за лична почтеност на носителите на рекорди, ще бъде изпратен на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) с препоръка двете организации да координират прилагането на нови правила за признаване на рекордите.
 
Коментирайки след заседанието на Съвета в Париж, което се проведе от 28 до 30 април, президентът на ЕАА Свен Арне Хансен заяви, че "рекордните постижения, които показват границите на човешките способности, са една от най-големите сили на лекоатлетическия спорт, но те нямат никакъв смисъл, ако всъщност хората не вярват в тях".
 

Guliver/Getty Images


"Това, което предлагаме, е революционно, не само защото повечето световни и европейски рекорди ще трябва да бъдат заменени, а защото искаме да променим понятието за рекорд и да повишим стандартите за признаване, така че всеки да може да бъде уверен, че всичко е справедливо и напълно честно", заяви още той.
 


Стандартите, предложени от работната група, включват, че световните и европейските рекорди могат да бъдат признати само ако:
 
1) резултатите са постигнати в състезания по списък от одобрени международни надпревари, при които могат да бъдат гарантирани най-високите стандарти за официално и техническо оборудване;
 
2) атлетът е бил обект на одобрен брой тестове за допингов контрол през месеците преди реализиране на постижението;
 
3) взетата проба при допинговия контрол след рекорда е съхранена и налична за повторно тестване за срок от 10 години.
 
Guliver/Getty Images


Работната група е препоръчала още признаването на рекорд да бъде прекратено по всяко време, ако атлетът извърши нарушение на Антидопинговите правила или на Правилата за почтеност, дори и това действие да не влияе пряко на рекорда.
 
Текущите рекорди, които не са установени в съответствие с приетите стандарти, ще останат във вечната ранглиста, но признаването им като рекорди ще зависи от това, дали реализираните постижения отговарят на горните критерии.
 
"Това със сигурност е радикално решение, но онези от нас, които обичат леката атлетика, са уморени от облака на съмнения и намеци, който е висял над нашите рекорди твърде дълго", допълни президентът Хансен и допълни: "Нуждаем се от решителни действия за възстановяване на надеждността и доверието".
 
Повече по темата четете на Gong.bg
 
Пълния доклад на работната група по въпроса с надеждността на европейските рекорди може да бъде разгледан на интернет страницата на Европейската атлетика.