Иван Димов
Иван Димов / Промяната
Сингъл Степ помага на младежи от ЛГБТИ общността, техните семейства и близки да намерят отговори на въпросите си, да се почувстват подкрепени, изслушани и разбрани, да разберат, че не са сами. Те са сред финалистите на ПРОМЯНАТА. Ето какво казва за проекта Иван Димов:

Каква е основната цел на вашата организация?

Мисията на фондация Сингъл Степ е да подпомогне, мотивира и овласти младежи от ЛГБТИ общността, техните родители, приятели и съмишленици чрез предоставяне на комплексни услуги за подкрепа - онлайн чат, психологическа, здравна и кариерна програма, както и чрез социалното ни предприятие The Steps.

Сингъл Степ
Личен архив Сингъл Степ

Какъв е начинът по който я постигате?

Работим с подход „отдолу-нагоре“, за да подпомогнем и овластим ЛГБТИ младежите чрез предоставяне на комплексни услуги - психологическа, здравна и кариерна подкрепа. Социалното ни предприятие The Steps осигурява финансова устойчивост на фондацията, дава поле за всестранна изява на ЛГБТИ младежи и развива нови партньорства, които водят до по-голямо приемане на темата в обществото. Популяризираме социалното предприемачество като устойчив бизнес модел, който подкрепя важни социални каузи. Освен директната си работа с общността, изготвяме и информационни и комуникационни кампании за повишаване на осведомеността по темата.

Каква е вашата лична мотивация да адресирате този проблем?

Моята лична мотивация, както и на екипа на организацията, е вярата ни, че е възможно да постигнем положителна обществена промяна по тази „трудна“ тема за страната ни. Дълбоко сме съпричастни към трудностите, с които се сблъскват младежите в нашето общество и вярваме, че е наш дълг да създадем едно по-приобщаващо и приемащо общество, в което всеки млад човек да има възможност да развие своя потенциал и да води пълноценен живот, независимо от своята сексуална ориентация или полова идентичност. Нашата работа е мотивирана от желанието да осигурим система за подкрепа, която насърчава младежите да останат в България, да се развиват и да допринасят за благото на нашето общество, а не да се чувстват принудени да напуснат страната заради враждебната среда. Да наблюдаваме израстването и успехите на младите хора, с които работим, е изключително удовлетворяващо и показва истинското въздействие, което ние имаме върху живота им.

Сингъл Степ
Личен архив Сингъл Степ

Как първото ви участие в ПРОМЯНАТА катализира успеха ви досега?

ПРОМЯНАТА изигра ключова роля за успеха на организацията.

Инициативата ни даде достъп до ефективни инструменти за измерване на социалното ни въздействие, което е от решаващо значение за демонстриране важността на нашата работа. Проектът ни насърчи и да прецизираме мисията и целите си, да бъдем по-ефикасни в работата си. Едно от най-значимите предимства беше повишената видимост. ПРОМЯНАТА ни даде платформа, чрез която да покажем работата си и да споделим посланието си с по-широка аудитория. В едно консервативно общество видимостта е от ключово значение за преодоляване на предразсъдъците и стимулиране на приемането. Не на последно място, ПРОМЯНАТА ни запозна с мрежа от съмишленици и организации, които споделят нашия ангажимент към социалните каузи. Тези нови връзки отвориха възможности за сътрудничество, споделяне на знания и обединяване на ресурси.

Кои са най-големите трудности, които сте срещали като социален предприемач?

Като организация, посветена на предоставянето на цялостна подкрепа на ЛГБТИ младежи в едно консервативно общество, освен ограничените ресурси често се сблъскваме и с негативното обществено мнение и публични провокации. Продължават да съществуват погрешни схващания, стереотипи и предразсъдъци относно ЛГБТИ общността, които водят до враждебна среда с ограничено разбиране и приемане. Затова преодоляването на тези дълбоко вкоренени предразсъдъци е главна част от непрекъснатата ни борба за по-добър живот за ЛГБТИ хората в страната. Заради спецификата на работата ни понякога ставаме обект на провокации от страна на радикални групи и популистки формации, които се опитват да подкопаят усилията ни чрез онлайн тормоз, целенасочени кампании в социалните медии и прекъсване на събития в The Steps. Преодоляването на тези трудности изисква устойчивост, стратегическа комуникация и партньорство с лица и организации, които споделят нашата кауза. Оставаме отдадени на мисията си, вярвайки че това е пътят към създаването на трайна положителна обществена промяна.

Сингъл Степ
Личен архив Сингъл Степ

Как тазгодишното издание на ПРОМЯНАТА ви помага да разширите социалния ефект от дейността си?

Тазгодишното издание на ПРОМЯНАТА допринесе значително за разширяване на социалното въздействие на нашите дейности чрез дейности като индивидуални консултации, менторство, полезни информационни ресурси, онлайн семинари и създаване на контакти. Тази богата програма ни предостави насоки, полезен опит и нови перспективи, чрез които да направим работата си по-ефективна и въздействаща. Възможността да се консултираме с експерти в различни аспекти на работата ни даде възможност за индивидуални решения на специфичните предизвикателства, пред които сме изправени. С тези инструменти сме по-добре подготвени да разширим обхвата на подкрепата си за ЛГБТИ младежите по иновативен начин.

Как ще подобрите живота на децата в България, ако спечелите голямата награда на конкурса от 50 хиляди лева?

Ако спечелим голямата награда, ще работим активно за разширяването и задълбочаването на услугите си към младежите и професионалистите, които работят с тях. Паричната награда ще ни позволи да разширим обхвата на нашите програми по психологическо, здравно и кариерно консултиране към младежи от по-отдалечени райони на страната, за да гарантираме, че те получават грижата и насоките, от които се нуждаят. Ще разработим и приложим образователни инициативи, които насърчават разбирането и приемането на ЛГБТИ общността в България и застъпничеството пред държавата, за да осигурим правна защита, по-безопасна среда и по-добър достъп до подкрепа.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.