В ромските квартали "Филиповци" и "Факултета" заразата с коронавирус се разпространява повсеместно, защото там са установени много огнища от семеен тип, констатира шефът на Столичната здравна инспекция.

„В ромските квартали имаше напрежение, но ние не правим разлика между един или друг квартал. По-строгите мерки там се наложиха, защото там имаше много огнища от семеен тип. Ако има един с коронавирус, всички са под карантина",
заяви директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев в предаването "Събуди се" по NOVA. "Факторите също са изключително много и не можем да определим дали това, че са много хора, е сред тях. Когато има положителна проба - то близките от първа линия са под карантина и се наблюдават", уточни още той.

"През следващите дни ще анализираме новите случаи и ще преценим дали мерките трябва да се либерализират, или да се въведат още по строги ограничения. Целта е да се ограничат контактите", каза шефът на РЗИ в столицата.

Същевременно ще продължава масовото тестване за коронавирус във „Филиповци” и „Факултета”. По последни данни в двата квартала има голям брой заразени, а част от тях са в тежко състояние.

„От вчерашните проби, които взехме, и от онзи ден, в двата квартала от бързия тест 50 % от тях на PCR излязоха положителни. На терен в двата квартала в момента са два екипа с повече от 10 човека”, обясни вчера директорът на столичната РЗИ.

За  отварянето на пазарите д-р Пенчев посочи, че се следи стриктно за спазването на въведените мерки, създадена е добра организация. Но при най-малкия проблем, който инспекторите открият, те ще бъдат затворени.

„С ваксините се забавихме, но няма да е фатално Те могат да бъдат отложени до 3 месеца. Очаква се да бъдат организирани кабинети по зелен коридор и да се стартират отново имунизациите“, заяви д-р Пенчев.