/ БГНЕС
С благословението на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, и с водоосвещение, беше дадено началото на новия сезон на детските православни лагери при Кремиковския манастир "Св. вмчк Георги Победоносец", съобщиха от Българската патриаршия.

Водоосвещението е извършено от Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, в съслужение с иконом Серафим Янев, изпълняващ длъжността игумен на Кремиковския манастир, с иконом Василий Топузлиев и със свещеник Георги Младенов.
 

На празничното начало на новия лагерен сезон са присъствали 48 деца от София, Банкя и Горна Малина, които са включени в първата група на манастирската инициатива. Децата са от 5 до 7 години.

След водоосвещението епископ Поликарп е поздравил всички присъстващи и изразил радостта си от това събитие, което за шеста поредна година се организира в Светата обител. Той е споделил, че то е за похвала и благодарност към Бога, към ръководството на манастира и към всички доброволци - учители и възпитатели, които се грижат за подрастващото поколение да израства във вярата, в православните ценности и в живот, близък до Господа Исуса Христа.

Епископ Поликарп е благословил малките участници в първата група на летния лагер от името на патриарх Неофит и им е пожелал здраве, радост и мъдрост, за да се учат да бъдат добри хора и мъдри православни християни, както и да бъдат добър пример за своите връстници.

Всички деца, учители и гости са били поръсени с осветена вода за здраве и благословение, като на децата е бил даден и малък подарък от българския патриарх Неофит.

Летните събирания в Кремиковския манастир ще продължат до 1 септември, като всяка седмица се очакват различни групи от цяла България да участват в православните лагери. Всяка група ще започва в понеделник и ще завършва в неделя, след Светата литургия.
БТА