/ ThinkStock/Getty Images
Всекидневното решаване на кръстословици и други видове словесни пъзели може да помогне за поддържането на мозъка по-млад с 10 години, съобщават в. "Дейли експрес" и ЮПИ, позовавайки се на резултатите от британско изследване.

Травмиращите събития състаряват мозъка

За целите му специалисти от университета на Ексетър и лондонския Кингс колидж са анализирали данни за 17 000 здрави участници в онлайн проучване и тестове на възраст на и над 50 години.

Учените са установили, че изследваните хора, които редовно решават кръстословици и други словесни пъзели, се справят по-добре на тестове за оценка на вниманието, скоростта на граматичното мислене и точността на краткосрочното запаметяване. По-доброто справяне е отговаряло на способностите на по-млад с 10 години мозък.

Цитрусовите плодове предпазват мозъка от увреждания

Специалистите смятат, че подобен род проучвания могат да допринесат за открояването на фактори, свързани с начина на живот, които могат да помогнат за предпазване от мозъчни болести като деменция. Следващата цел на учените е да проверят получените резултати в клинични изпитания.

Експертите напомнят, че за превенция на когнитивни проблеми най-добрите средства остават физическата активност, избягването на цигарите и здравословното хранене.
БТА