Раздават наградите Златен глобус
Раздават наградите Златен глобус / netinfo
За 64-ти път в Лос Анджелис тази вечер ще бъдат раздадени филмовите награди "Златен глобус". Церемонията ще започне в 3 часа през нощта българско време. Мнозина смятат, че тези награди са най-точната индикация за това при кого ще отидат Оскарите тази година.

С най-много номинации, общо седем, е филмът на Алехандро Гонсалес Иняриту "Вавилон". Той има номинации в едни от най-важните категории - за най-добър филм, за най-добър режисьор, за сценарий.

За участието си във "Вавилон" Брат Пит е номиниран за поддържаща мъжка роля. Срещу него застават актьори от тежката артилерия на Холивуд - Джак Никълсън и Марк Уолбърг за кинохита на Мартин Скорсезе "От другата страна", както и Бен Афлек и Еди Мърфи, съответно за "Холивудленд" и "Момичета мечта".

Леонардо Ди Каприо е с най-големи шансове за наградата за главна мъжка роля, защото има две номинации в тази категория за филмите "Кървав диамант" и "От другата страна". Въпреки това, за да получи "Златен глобус" Ди Каприо ще трябва да пребори Питър О'Тул, Уил Смит и Форест Уитекър. Компанията е силна, но този път Ди Каприо изглежда абсолютният фаворит.

При дамите състезанието е между Пенелопе Круз за участието й във "Волвер", Джуди Денч за "Бележки от един скандал", Маги Джиленхол за "Шери бейби", Хелън Мирън за "Кралицата" и Кейт Уинслет за "Малки деца". На пръв поглед фаворитка е Пенелопе Круз, но всеизвестен факт е, че точно за тези награди всеобщата любимка е Кейт Уинслет.

С два свои филма Клинт Истууд ще се бори за наградата за най-добър режисьор / "Знамената на бащите ни" и "Letters from Iwo Jima" /. Компания в тази категория му правят Алехандро Гонсалес Иняриту за "Вавилон", Мартин Скорсезе за "От другата страна" и Стивън Фриърс за "Кралицата".

Филмът "Борат: Културен обмен с Америка за напредък на великия братски казахстански народ" е номиниран за най-добра комедия, а Саша Барон Коен, който играе Борат, има номинация за най-добър комедиен актьор. В тази категория номинация има и Джони Деп за ролята си в "Карибски пирати: Съндъкът на мъртвеца".

"Златен глобус" за цялостно творчество тази година ще получи холивудската легенда Уорън Бийти.