Поредно увеличение на „синята зона”
Поредно увеличение на „синята зона” / снимка: Sofia Photo Agency

С общо 4 300 места за паркиране ще бъде увеличена "синята зона" в София до края на тази година, стана известно на заседанието на комисията по обществен ред и сигурност на Столичния общински съвет. Според изпълнителния директор на "Паркинги и гаражи" Николай Александров този план е съобразен с технологичните възможности на дружеството.

Предложените нови места за "синя зона" са по улици, по които преобладават жилищните имоти, което предполага безплатно паркиране на живеещите там, посочи Александров. Според него по такива улици около 30 процента от паркирането се заплаща, а останалото време се използва безплатно или от хора с увреждания, чиито автомобили са повече от десет хиляди. Поради тази причина с усвояването на тези 4300 места приходите на "Паркинги и гаражи" ще нараснат само с около два милиона лева при сегашната цена за час, заяви Александров.

До края на годината се предвижда и въвеждането на платено кратковременно паркиране в района на пазарите "Триъгълника", "Димитър Петков", "Люлин" и "Иван Вазов". От "Паркинги и гаражи" обясниха, че за да се осъществи тази задача е нужно и назначаването на 40 контрольори, купуването на още 20 устройства за проверка на паркиралите с sms автомобили, 120 комплекта скоби и на още четири автомобили тип "паяк".