Пет факта за хаджа, ежегодното поклонение на мюсюлманите
Пет факта за хаджа, ежегодното поклонение на мюсюлманите / снимка: БГНЕС

Хаджът, ежегодното поклонение на мюсюлманите, започва днес в свещения за мюсюлманите град Мека. Ройтерс предлага пет факта за най-голямото ежегодно религиозно събиране в света.

Хаджът е едно от петте основни задължения на мюсюлманина заедно със засвидетелстването на вярата, молитвата, милостинята и поста по време на свещения месец Рамазан. Всеки мюсюлманин, който може да си позволи, трябва да извърши поклонението поне веднъж в живота си.

Хаджът предшества исляма - той се извършвал ежегодно още докато пророкът Мохамед бил дете в Мека в края на 6-и век. Мюсюлманите смятат, че поклонението произлиза от древен монотеистичен култ, свързан с пророка Ибрахим, известен на евреите и християните като праотецът Авраам.

Самото поклонение трае най-малко шест дни. То започва на осмия ден от лунния месец Ду л-хиджа. Тази година той се пада на 17 декември. Повечето поклонници идват обаче по-рано и първо изпълняват ритуалите на умра (малкия хадж). Тези ритуали се изпълняват в централна Мека.

Следвайки традиционния маршрут на хаджа, мюсюлманите излизат от Мека и се отправят към планината Арафат, на около 15 км източно от града. Там те прекарват следобеда на втория ден.

После се връщат в Мека, като по пътя спират на определени места, за да хвърлят камъни срещу стена. Ритуалът има значение на противопоставяне на дявола. В Мека те повтарят ритуалите на умра, включително обиколка на Каабата, кубовидна каменна структура в средата на Голямата джамия в Мека.

Тази година 1,6 милиона поклонници влязоха в Саудитска Арабия за поклонението. Заедно с поклонниците от страната, саудитци или чужди граждани, общият брой значително ще надвиши 2 милиона души. (БТА)