Много медици смята, че за да намалите количеството на лошия холестерол, който причинява инфаркти и инсулти, трябва да ядете повече растителни храни, да пиете по-малко алкохол, да отслабнете, да спортувате редовно и да спрете да пушите.

Натурални храни и напитки, които понижават холестерола

Яжте повече растителни храни

Специалистите препоръчват при висок холестерол да преминете към разнообразна диета, богата на растителни протеини. Такива ще намерите в бобовите растения, рибата и фибрите. „Поне 30 грама разтворими фибри на ден всъщност могат да намалят холестерола“, уверява американският диетолог Лесли Чо.

Ограничете алкохолните напитки

Алкохолът също може да причини излишно количество лош холестерол в тялото, тъй като често той се произвежда с помощта на захар. Мъжете трябва да пият не повече от две чаши вино на ден, а жените по една.

Отслабнете

По съвет на лекаря: Три начина да забързаме метаболизма си

Наднорменото тегло също е една от причините за появата на висок холестерол. Излишната телесна мазнина влияе върху начина, по който тялото използва холестерола и забавя отстраняването на лошия холестерол от тялото. Намаляването на теглото с 5-10% ще доведе до намаляването на лошия холестерол в същия обем.

Спортът е важен

Специалистите препоръчват да тренирате поне половин час на ден, за да увеличите количеството добър холестерол. Не е нужно да се потите във фитнес залата - вместо това увеличете активното си движение през целия ден, като например да винаги се качвайте по стълбите, вместо да използвате асансьора.

Спрете цигарите

Пушенето увеличава количеството на лошия холестерол в кръвта, а освен това токсините, съдържащи се в дима, увреждат стените на кръвоносните съдове. Това води до развитие на атеросклероза. „Тютюнопушенето е едно от най-лошите неща не само за сърцето, но и за белите дробове и мозъка“, категорична е Лесли Чо.

*Тази статия има само информативна цел и не може да послужи за диагностициране на заболявания. Ако имате неприятни симптоми задължително потърсете помощ от медицинско лице.