Защо е задължително да следите нивата на холестерол в кръвта си? Ако той стане твърде висок, тогава сърцето ви ще работи активно, поради което има риск от ранно развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Медиците обаче напомнят, че има някои напитки и храни, които помагат за свалите нивата на холестерола.

6 ефективни начина за понижаване на холестерола


Ако искате да се избегнат сърдечно-съдови заболявания, инсулт и инфаркт, е най-добре да се придържате към здравословен начин на живот и да спортувате. Или поне да не забравяте да се движите много.

Соя. В състава на соята влизат и малко наситени мазнини, така че можете да се консумират храни от соево мляко или самото соево мляко само. С тях може да заместите традиционните млечни продукти, които съдържат много мазнини. Освен това, соята наистина е полезна за сърцето. Само подбирайте да не е ГМО.

Доматен сок. В домати ще намерите много ликопен. Това вещество е полезно поради факта, че намалява показателите на липиди в организма, а също и нивото на "лошия" холестерол.

Овес. Вече е доказано, че продуктите с бета-глюкан понижават нивото на холестерола. Проучване на 2018 година показва, че напитките, приготвени от от овес намаляват холестерола по-успешно от останалите овесени продукти.

Зелен чай. Този чай ще ви помогне да намалите показатели на общия холестерол и на "лошия" холестерол благодарение на антиоксидантите в него.

По съвет на лекаря: Три начина да забързаме метаболизма си

Какао. Консумирайки какао, вие ще приемете голям брой флаваноли, които се борят успешно с холестерола. Преди да посегнете към него обаче, задължително се уверете, че в него няма добавена излишна захар, мазнини, сол.

Ягодово смути. В ягодите се съдържат множество антиоксиданти и фибри. Освен, че ще ви бъде вкусно, ще помогнете на тялото си с намаляване холестерола в кръвта.

*Тази статия има само информативна цел и не може да послужи за диагностициране на заболявания. Ако имате неприятни симптоми задължително потърсете помощ от медицинско лице.