Д-р Ерик Стал, кардиолог в Университетската болница на Стейтън Айлънд (Staten Island University Hospital), посочва, че високият холестерол значително увеличава риска от сърдечни заболявания (коронарна болест на сърцето, инфаркт, инсулт, периферна артериална болест) и атеросклероза. Но има и начини за понижаване на холестерола в кръвта. Ето какво съветва лекарят:

Движете се повече

Според д-р Стал упражненията могат да повишат вашия "добър" холестерол и да намалят вашия "лош" холестерол. За да направите това, трябва да отделяте поне 150 минути седмично за упражнения с умерена интензивност.

Снимката е илюстративна
iStock/Getty Images

Откажете пушенето

Пушенето увеличава вероятността от развитие на атеросклероза, а също така намалява нивото на "добрия" холестерол и повишава нивата на "лошия". Тоест, ако се откажете от пушенето, можете да намалите риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Пийте алкохол умерено

На възрастните се препоръчва да пият по една такава напитка на ден.

алкохол
iStock/Getty Images

Отслабнете

Поради затлъстяването се повишава нивото на "лошия" холестерол. Високите нива на триглицериди (т.нар. хипертриглицеридемия) създават предпоставка за развитие на атеросклероза, инфаркт, инсулт и други.


Спазвайте здравословна диета


Яжте по-малко наситени мазнини, особено червено месо, пържени храни и млечни продукти. Но броят на зеленчуците, плодовете, рибата, птиците, ядките, пълнозърнестите храни в ежедневната диета трябва да се увеличи.

диета
iStock/Getty Images

Приемайте лекарства

Статините са ефективни за понижаване на холестерола.

Новините не могат да бъдат приравнени с лекарско предписание. Преди да вземете решение, консултирайте се със специалист.
Рамблер