Пещерняци от цялата страна на експедиция край Ракитово
Пещерняци от цялата страна на експедиция край Ракитово / снимка: БГНЕС

Втора пещерна експедиция „Терра Бесика 2013” ще се проведе в Ракитово, съобщи Общинска администрация. Организатори са Сдружение „СУТКЯ” и Българска федерация по спелеология. За участие са поканени всички пещерни клубове в страната. Експедицията се основава на проект на Сдружението, свързан с докартиране на пещерата Лепеница.

Картирани са около 750 м, а общата й дължина е около 1250 м, в които са включени трите етажа на пещерата. През първият от тях тече подземна река. Пещерняците от „СУТКЯ” се надяват, че един по-задълбочен оглед може да спомогне за откриване на втори изход от Лепеница.

Базовият лагер на пещерняците ще се установи в района на м. Качаков чарк - близо до Лепеница и до Водната пещера в м. Тупаров чарк. Идеята е, ако пристигнат повече пещерняци, да се работи и по отводняването на Водната пещера.

Създаването на Пещерното дружество в Ракитово през 1930 г. е имало за задача да работи за проучването на пещерите в района и най-вече на пещерата Лепеница. Тази задача все още не е изпълнена, защото Лепеница е картирана наполовина. Проучване е необходимо и на Водната пещера, пещерата Поруха, Сухата пещера, чийто вход е бил затрупан при строителството на Баташкия водносилов път, понора в м. Ремово, отвесните пещери в м. Чукура. Всички те са част от Родопския карст.